Radijus: Isključi
Radijus:
km Odredite radijus od vaše lokacije
Pretraga

9 savjeta da ostanete zdravi

9 savjeta da ostanete zdravi
Učestale bolesti starijih osoba

Bez obzira na godine, važno je brinuti se za svoje tijelo i spriječiti bolest. Ali ako imate 65 ili više godina, nešto tako jednostavno kao što je gripa ili obična prehlada može napredovati i dovesti do komplikacija. To uključuje sekundarne infekcije poput upale pluća, bronhitisa, infekcije uha ili infekcije sinusa. Ako imate kronično stanje poput astme ili dijabetesa, respiratorna bolest može pogoršati stanje. Zbog toga je važno preventivno uvesti zdrave navike kako biste ojačali svoj imunološki sustav i smanjili vjerojatnost bolesti.

Slijedite ovih devet savjeta kako biste ostali zdravi tijekom cijele godine

1. Aktivirajte se

Tjelesna aktivnost je pojačivač imunološkog sustava. Što se više krećete, to se vaše tijelo jače može boriti protiv upala i infekcija. Aktivnost u kojoj sudjelujete ne mora biti pretjerano naporna. Vježbe s malim opterećenjem također su učinkovite ukoliko ih provodite redovito.

Razmislite o biciklizmu, hodanju, plivanju ili aerobiku. Ako možete, uključite se u vježbe umjerenog intenziteta oko 20 do 30 minuta dnevno kako biste dosegli preporučenih 150 minuta vježbanja tjedno. Također, ojačajte svoje mišiće podizanjem utega ili jogom. Izmijenite rutinu vježbanja kako biste pronašli ono što vam najbolje odgovara.

2. Prema potrebi uzimajte dodatke prehrani

Neki dodaci pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava. Prije uzimanja dodatka prehrani, pitajte svog liječnika za savjet, pogotovo ako uzimate lijekove na recept. Neki dodaci koje je preporučeno uzimati su kalcij, vitamin D, vitamin B6 ili vitamin B12.

Uzmite dodatke prehrani ili multivitamine samo prema uputama liječnika kako biste poboljšali svoj imunološki sustav.

3. Prakticirajte zdravu prehranu

Prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim mesom također pojačava vaš imunološki sustav i štiti od štetnih virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti. Voće i povrće dobar su izvor antioksidansa. Antioksidansi štite vaše stanice od oštećenja i održavaju vaše tijelo zdravim. Također trebate ograničiti unos zaslađene i masne hrane, koja može potaknuti upalu u tijelu i narušiti imunološki sustav. Osim toga, ograničite unos alkohola. Pitajte svog liječnika o sigurnim količinama alkohola koje možete popiti dnevno ili tjedno.

4. Često perite ruke

Redovito pranje ruku još je jedan odličan način da tijekom cijele godine ostanete zdravi. Virusi mogu živjeti na površinama ruku i kože do 24 sata. Moguće je da se razbolite ako dodirnete površinu pokrivenu virusom i prenesete na ruke, a zatim dodirnete lice. Često perite ruke toplom sapunicom i najmanje 20 sekundi. Izbjegavajte dodirivanje nosa, lica i usta rukama. Također se možete zaštititi antibakterijskim sredstvom za dezinfekciju ruku kada ne možete oprati ruke ili vlažnim maramicama. Često dezinficirajte površine u kući koje su u doticaju sa hranom i rukama.

5. Naučite kako upravljati stresom

Kronični stres povećava proizvodnju hormona kortizola. Previše kortizola može poremetiti različite funkcije u vašem tijelu, uključujući vaš imunološki sustav.
Da biste smanjili stres:

  1. Povećajte tjelesnu aktivnost
  2. Omogućite si dovoljno kvalitetnog sna
  3. Postavite razumna očekivanja za sebe
  4. Istražite opuštajuće, ugodne aktivnosti

6. Dovoljno se odmarajte

Ne samo da spavanje može smanjiti razinu stresa, nego i spavanje omogućava vašem tijelu da se obnavlja. Iz tog razloga, adekvatna količina sna može rezultirati jačim imunološkim sustavom, olakšavajući tijelu da se bori protiv virusa. Spavanje je također važno jer može poboljšati pamćenje i koncentraciju. Cil je najmanje sedam i pol do devet sati spavanja tijekom noći.

Ako imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste pronašli uzrok. Uzroci nesanice mogu uključivati ​​neaktivnost tijekom dana i previše kofeina. Ili to može biti znak zdravstvenog stanja kao što je apneja za vrijeme spavanja ili sindrom nemirnih nogu.

7. Preventivno sprečite infekcije

Godišnje cjepljenje je još jedan način da ostanete zdravi tijekom cijele godine. Ako imate 65 godina ili više, razgovarajte sa svojim liječnikom o dobivanju cjepiva. Sezona gripa je između listopada i svibnja. Potrebno je oko dva tjedna da cjepivo bude učinkovito, a smanjuje rizik od gripe za 40 do 60 posto. Virus gripe mijenja se svake godine, pa biste trebali cjepivo dobiti svake godine. Također možete razgovarati sa svojim liječnikom o dobivanju cjepiva za zaštitu od upale pluća i meningitisa.

8. Obavljajte godišnje preglede kod svog liječnika

Zakazivanje godišnjeg pregleda također vas može održati zdravim. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti za svoje zdravlje. Simptomi dijabetesa i visokog krvnog tlaka mogu ostati neopaženi. Redoviti zdravstveni pregledi omogućit će liječniku da rano dijagnosticira probleme. Prevencija i rano liječenja može spriječiti dugotrajne komplikacije.

Zatvori

Također, ako imate simptome prehlade ili gripe, odmah se obratite svom liječniku. Virus gripe može dovesti do komplikacija kod odraslih osoba starijih od 65 godina. Imunološki sustav slabi s godinama, što otežava borbu protiv virusa i bolesti. Ako u prvih 48 sati pojave simptoma gripe posjetite liječnika, oni mogu propisati antivirusni lijek kako bi smanjili mogućnost razvoja bolesti.

9. Izbjegavajte kontakt s bolesnim osobama

Drugi način da se zaštitite tijekom cijele godine je izbjegavanje bliskosti s bolesnim osobama. To je lakše reći nego učiniti. Ali ako se na vašem području pojavi gripa, ograničite kontakt s ljudima koji se ne osjećaju dobro i izbjegavajte gužvu do poboljšanja uvjeta. Ako morate izaći, zaštitite se nošenjem maske za lice. Ako se brinete za nekoga tko ima gripu, nosite masku za lice i rukavice i često perite ruke. Virus gripe i drugi virusi mogu biti opasni dok starite. U Hrvatskoj su učestale gužve u čekaonicama bolnica što itekako može biti izvor dodatne zaraze. Svakako se zaštitite maskom za lice.

Zatvori

Ne možete spriječiti sve bolesti, ali proaktivnim pristupom možete ojačati vaš imunološki sustav. Snažan imunološki sustav može vas održati zdravijim i učiniti vas manje osjetljivim na bolesti tijekom cijele godine.

O NetBIT

Vrh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa

Lijep pozdrav, imate li pitanje?