Radijus: Isključi
Radijus:
km Odredite radijus od vaše lokacije
Pretraga

Razlika između hospicija i palijativne skrbi

Razlika između hospicija i palijativne skrbi
Najopasnije bolesti starijih osoba

Što je hospicij?

Često postoji velika pomutnja između pojmova hospicij i palijativna skrb jer obje vrste skrbi imaju vrlo slične ciljeve. Palijativna skrb oblik je medicinskog liječenja koji se koncentrira na smanjenje težine simptoma bolesti – to nije kurativno liječenje. (Kurativno liječenje je onaj oblik terapije kojemu je cilj definitivno izlječenje bolesnika.) Cilj palijativne skrbi je spriječiti i olakšati patnju i poboljšati kvalitetu života pacijenta, neovisno o tome očekuje li se da se pacijent u potpunosti oporavi, živi s kroničnom bolešću duže vrijeme ili doživi napredovanje bolesti. Hospicijska skrb je palijativna skrb pružena onima na kraju životnog puta. Sve više i više obitelji i bolesnika postaje svjesno važnosti hospicija.

Zatvori

Potreba za hospicijskom skrbi i dalje raste kako stari naša populacija. Učenje o skrbi iz iskustva obitelji, prijatelja, susjeda ili suradnika postaje sve češća pojava.

Kada je potreban hospicij?

Bolnička skrb u obliku hospicija je potrebna kada bolest više ne reagira na agresivno liječenje. Tada će se naglasak pomaknuti s liječenja na pružanje udobnosti pacijentu do kraja života. Hospicij je usmjeren na liječenje simptoma uzrokovanih bolešću, a ne samu bolest, s ciljem da pomogne pacijentu da ostatak života provede što ugodnije. Ponekad pacijenti i njihove obitelji mogu zatražiti usluge hospicija ranije kako bi dobili emocionalnu podršku koju pružaju hospicijski profesionalci. To može uključivati ​​mnoštvo stvari, međutim, hospicij ima tri glavna cilja za pacijenta i njegovu obitelj:

  • Upravljanje bolovima i simptomima bolesti
  • Emocionalna podrška
  • Duhovna podrška

Što hospicij ne čini?

Hospicijska skrb ne produžava život, niti ubrzava smrt, što je čest nesporazum. Baš kao što liječnici i primalje pružaju podršku i stručnost tijekom procesa rađanja, tako je i hospicijska skrb nužna kako bi pružila svoju stručnost pacijentu i njegovoj obitelji u trenucima umiranja. Iako ovo nikada nije lako prihvatiti, to je prirodni dio života, a njegov je cilj učiniti to putovanje što mirnijim i bezbolnijim za sve koji su uključeni.

O NetBIT

Vrh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa

Lijep pozdrav, imate li pitanje?