Radijus: Isključi
Radijus:
km Odredite radijus od vaše lokacije
Pretraga

Intervju – Margareta Brajković – Ravnateljica Doma TRAG plus

Intervju – Margareta Brajković – Ravnateljica Doma TRAG plus
Predstavljamo

Koje sve usluge pruža Dom TRAG plus?
– Pružamo medicinske usluge kojima rukovodi glavna sestra, a medicinsko osoblje pruža adekvatnu skrb u skladu sa potrebama korisnika. Imamo višegodišnju kvalitetnu suradnju sa našom doktoricom opće prakse u obližnjem Domu zdravlja koja realizira kontinuirane vizite te prati naše korisnike u vidu njihovih potreba s medicinskog aspekta. Nadalje pružamo i njegovateljske usluge koje omogućavaju kvalitetnu i adekvatnu njegu našim korisnicima također u skladu sa potrebama.
Fizioterapijske usluge omogućavaju korisnicima kvalitetnu brigu sa fizičkog aspekta te se radi na poboljšanju ne samo fizičkog već cjelokupnog psihofizičkog stanja.
Duhovni segment je većini naših korisnika od velike važnosti pa ostvarujemo lijepu suradnju sa župnikom Bl. Augustina Kažutica, koji kroz sakramente, razgovore i duhovnu i moralnu podršku obogaćuje život naših korisnika – koji to naravno žele.

Također postoje i vanjske suradnje sa volonterima sa psihološkog i radno terapijskog aspekta. Održavaju se psihološke radionice u sklopu kojih naši korisnici rade na psihološkoj produktivnosti.
Radna terapija omogućava kvalitetno provođenje slobodnog vremena, primjerice crtanje, modeliranje, puzzle…
Slavimo važne datume, rođendan, blagdane..

Po čemu biste izdvojili vaš Dom od sve većeg broja novootvorenih domova?
– Po toploj atmosferi kao i više obiteljskom ozračju, što se već osjeti na samom ulasku u naš dom, a da ova izjava ne bi bila „svaki Mujo svoga konja hvali“ dođite i uvjerite se kao i svi koji su to i potvrdili svojim entuzijazmom, toplinom i smijeskom.

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete u vašem Domu u kojem ste Ravnateljica?
– Trudim se koordinaciju i organizaciju rada staviti na viši nivo kao i još poboljšati uvjete za rad i funkcioniranje naših korisnika te kvalitetno i produktivno iskomunicirati s korisnicima, osobljem i obiteljima kao i našim vanjskim suradnicima.

Apsurdno je da medicinske sestre i njegovateljice odlaze raditi u zapadne zemlje istovremeno ostavljajući starce u državi koji su također smješteni u Domovima. Ima li tu izlaza iz začaranog kruga?
– Presudno je podizanje kvalitete usluge i odnosa sa ljudima podići na višu razinu, bez truda i rada na tome nema prosperiteta.

Što mislite koje je rješenje nedostatka stručnog osoblja?
– Upravo sam nekako i odgovorila na to pitanje, dakle najbitnije je zadržati ljude boljim uvjetima u čemu bi trebala pripomoći i država odnosno naše instutucije također.

Često čitamo o problemima u zdravstvu, budući da Domovi usko surađuju sa državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama kakva su vaša iskustva?
– Suradnje sa medicinskim ustanovama su od presudne važnosti za nas, komunikacija i koordinacija je prioritet i u našoj ustanovi. Mogu reći da imamo vrlo kvalitetnu suradnju u tom području.

Na smještaj u državni dom se čeka jako dugo dok je istovremeno puno slobodnih mjesta u privatnim domovima. Mislite li da bi trebalo izjednačiti subvencioniranje privatnih domova kao što se subvencioniraju državni domovi za korisnike slabije platežne moći? Nije li to diskriminirajuće?
– Apsolutno se slažem da treba poticati ustanove ovakvog tipa i u privatnom sektoru, državi bi trebalo biti u interesu da se ljudi adekvatno zbrinu i pruže se svi uvjeti i u ovom sektoru.

U većim gradovima je uobičajeno teško pokretne i bolesne roditelje smjestiti u dom. U ruralnim područjima Hrvatske stariji obično ostaju cijelog života, često i sami. Prevladava osjećaj sramote za djecu i roditelje ukoliko ih smjeste u dom na skrb drugima. Jeste li imali takva iskustva u Zagrebu?
– U našoj ustanovi korisnicima je većinom prijeko potrebna 24 satna medicinska njega i skrb te ih obitelji posjećuju na svakodnevnoj bazi budući da nemaju potrebne uvjete za brigu kod kuće, stoga osjaćaj nelagode kod obitelji tu isključujem.

Često čujemo kako je teže izaći na kraj sa skrbnicima korisnika, nego sa samim korisnicima u domu. Prevladava osjećaj da su domovi bolnice i da se očekuju čuda od ozdravljenja i oporavka te imaju nerealna očekivanja. Upravo iz tog razloga skrbnike često premještaju iz dom u drugi dom. Kako vi uvjeravate skrbnike da niste čudotvorci?
– Konstantnim osviještavanjem, razgovorima, suradnjama sa specijalistima i doktoricom nadležnom za našu ustanovu zajednički radimo na promjeni stavova ali se trudimo i dati sve od sebe koliko je u našoj moći ukoliko situacija može biti bolja. Ukoliko ne iznesemo realna ocekivanja sa kompetentnog aspekta što potvrđuje i mišljenje stručnjaka.

Poznato je da vaš radni dan traje 24 sata. I tako cijele godine, bez vikenda i praznika. Prevladava li ljubav prema poslu koji obavljate ili ljubav prema radu s korisnicima?
– Uživam u radu sa ljudima te sam entuzijastična za budućnost.

Zatvori

Margareta Brajković – Vršitelj dužnosti ravnatelja Doma TRAG plus, Osekovska 18, Zagreb


Telefon: +385 1 2311 475 | Email: tragplus@gmail.com
Mobitel: +385 98 585 447 | Mobitel: +385 98 450 9808
Web: Dom TRAG plus

O NetBIT

Vrh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa

Lijep pozdrav, imate li pitanje?