Radijus: Isključi
Radijus:
km Odredite radijus od vaše lokacije
Pretraga

Robotski kućni ljubimci protiv usamljenosti

Robotski kućni ljubimci protiv usamljenosti
Preporučeno

Kako robotski kućni ljubimci mogu pomoći starijim osobama prebroditi usamljenost?

Američka tvrtka Hasbro je počela sa izradom druge generacije robotiziranih mački i pasa za starije osobe. Prednosti za zdravlje osoba koje imaju kućne ljubimce dobro su dokumentirane, ali starije usamljene osobe često su prisiljene odustati od kućnih ljubimaca za koje više ne mogu skrbiti ili koji nisu poželjni u domovima za starije.

Ali, ako je vaš kućni ljubimac robot, tada nemate više takvih problema.

Tvrtka Hasbro se udružila sa istraživačima i znanstvenicima radi proučavanja na koje sve načine robotski kućni ljubimac može pomoći starijim osobama istovremeno se fokusirajući na moguću zaštitu zdravlja. Predstoji istraživanje na koji način ljudi reagiraju na strojeve poput robota prije nego ovaj projekt uđe u širu primjenu.

Za sada, umjetna inteligencija ugrađena u ove robotske kućne ljubimce odrađuje naizgled jednostavne ali zahtjevne zadatke – podsjeća osobu da stavi naočale ili da uzme lijek na vrijeme. Te stvari mogu biti jako teške za starije osobe, pogotovo kada počnu imati problema s pamćenjem.

Ovi “pametni” kućni ljubimci mogli bi biti posebno korisni pojedincima s blagom demencijom, tvrde istraživači. Fokusne skupine starijih osoba koje su sudjelovale u istraživanjima izrazile su potrebu za realnim pokretima i zvukovima, uključujući mačke koje predu i pri tome vibriraju. Znanstvenici i inženjeri su išli toliko daleko da su u umjetnu inteligenciju ugradili mačje prirodno ponašanje. Naime, mačke ne rade uvijek ono što želite da učine, tako da su reakcije robotske kućne mačke potpuno slučajne. Na primjer, maženjem ova robotska mačka može početi presti u vašem krilu. U drugom slučaju će vas jednostavno ignorirati i nastaviti lizati svoju šapu. Verzija robotskog psa je programirana tako da reagira na zvuk poput lajanja drugog psa.

Druženjem do dugovječnosti

Istraživači su naglasili da cilj robotskih kućnih ljubimaca nije zamjena za skrbnike, već nadopunjavanje njihovih zadataka. Studije koje datiraju još iz 1970-ih dokazuju da interakcija sa ljubimcima – ili čak biljkama – može produžiti život.

Robotski kućni ljubimci neće biti za sve, jer za tim nema niti potrebe, ali je sve veća populacija izoliranih i usamljenih starijih osoba za koje je druženje izuzetno važno. Postoji stvarni nedostatak druženja i zabave među starijim stanovništvom.

Osim što bi na neki način ovakva vrsta robotiziranih kućnih ljubimaca pomogla prevladati barem imaginarno usamljenost, važniji je fokus na mogućnost programirati ih da primijete problem kod starije osobe i o tome alarmira skrbnike ili medicinsko osoblje.

O NetBIT

Vrh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa

Lijep pozdrav, imate li pitanje?