50 super zdravih namirnica

Ukoliko se pitate koje su namirnice najzdravije, donosimo popis 50 super zdravih namirnica koje bi trebali obavezno konzumirati.


Ukoliko se pitate koje su namirnice najzdravije, donosimo popis 50 super zdravih namirnica koje bi trebali obavezno konzumirati. Veliki broj namirnica su i zdrave i ukusne ali prehrana bogata voćem, povrćem, kvalitetnim bjelančevinama i ostalim cjelovitim namirnicama donosi obroke koji su šareni, veseli, zdravi i dobri za vaš opće zdravstveno stanje.

Voće i bobičasto voće

Voće i bobičasto voće spadaju u najpopularniju zdravu hranu na svijetu. Ove slatke, hranjive namirnice vrlo su jednostavne za svakodnevnu prehranu jer zahtijevaju malo ili nimalo pripreme.

1. Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C i brojnim antioksidansima. One su vrlo zasitne i čine savršen obrok ako se osjećate gladni između obroka.
2. Avokado
Avokado je drugačiji od većine plodova, jer je on pun zdravih masti umjesto ugljikohidrata. Ne samo da su kremasti i ukusni, nego i bogati vlaknima, kalijem i vitaminom C.
3. Banane
Banane spadaju među najbolje svjetske izvore kalija. One su također bogate vitaminom B6 i vlaknima, te su vrlo praktične, dostupne uvijek i svagdje.
4. Borovnice
Borovnice nisu samo ukusne, već su i među najsnažnijim izvorima antioksidansa u svijetu.
5. Naranče
Naranče su dobro poznate jer sadrže veliku količinu vitamina C. Štoviše, one su također bogate vlaknima i antioksidansima.
6. Jagode
Jagode su vrlo hranjive dok istovremeno sadrže vrlo malo ugljikohidrata i kalorija.
One sadrže visoku količinu vitamina C, vlakana i mangana, a nedvojbeno spadaju među najukusnije namirnice koje postoje.

Ostalo zdravo voće koje ne zaboravite konzumirati su trešnje, grožđe, grejp, kivi, limun, mango, dinje, masline, breskve, kruške, ananas, šljive i maline.

7. Jaja
Jaja su među najhranjivijim namirnicama na planetu.
Prethodno su bili demonizirani zbog visokog kolesterola, ali nove studije pokazuju da su savršeno sigurna i zdrava.

Meso

8. Nemasna govedina
Nemasna govedina je među najboljim izvorima bjelančevina i opskrbljena je visoko bioraspoloživim željezom. Odabir masnijih komada mesa je u redu ako ste na dijeti s malenim unosom ugljikohidrata.
9. Pileća prsa
Pileća prsa sadrže malo masnoća i kalorija, ali su izuzetno bogata proteinima. Pileća prsa su izvrstan izvor mnogih hranjivih tvari. Opet, slobodno jedite deblje komade piletine ako ne jedete previše ugljikohidrata.
10. Janjetina
Janjad koja se prirodno hrani travom na ispaši ima meso koje je bogato omega-3 masnim kiselinama. Neprerađeno, lagano kuhano, meso je jedno od najhranjivijih namirnica koju možete jesti.

Orašasti plodovi i sjemenke

Unatoč visokom udjelu masnoća i kalorija, orašasti plodovi i sjemenke mogu vam pomoći želite li smršaviti. Ove namirnice su pune važnih hranjivih tvari koje mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno, uključujući magnezij i vitamin E. One također ne zahtijevaju gotovo nikakvu pripremu pa ih je lako svakodnevno jesti i imati ih uz sebe.

11. Bademi
Bademi su popularni orašasti plod s puno vitamina E, antioksidansa, magnezija i vlakana. Studije pokazuju da vam bademi mogu pomoći u mršavljenju i poboljšanju metabolizma.
12. Chia sjeme
Chia sjemenke spadaju među najhranjivije namirnice na planeti. Jedna unca (28 grama) sadrži 11 grama vlakana i značajne količine magnezija, mangana, kalcija i raznih drugih hranjivih tvari.
13. Kokos
Kokos je pun vlakana i snažnih masnih kiselina zvanim trigliceridi srednjeg lanca (MCT).
14. Orašasti plodovi makadamije
Orašasti plodovi su vrlo ukusni. Oni su mnogo viši kod mononezasićenih masti i niži su u omega-6 masnim kiselinama od većine drugih oraha.
15. Orasi
Orasi su vrlo hranjivi i ispunjeni vlaknima i raznim vitaminima i mineralima.
16. Kikiriki
Kikiriki su nevjerojatno ukusni i bogati hranjivim tvarima i antioksidansima. Nekoliko studija je dokazalo da kikiriki može pomoći pri mršavljenju i gubitku kilaže.

Povrće

17. Šparoge
Šparoge su vrlo popularno povrće i kod nas se često koriste. Sadrže vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, ali zato imaju puno vitamina K.
18. Paprike
Paprike dolaze u nekoliko boja, uključujući crvenu, žutu i zelenu. One su hrskave, svježe i izvrstan su izvor antioksidansa i vitamina C.
19. Brokula
Brokula je biljka koja ima izvrstan okus sirova ali i kuhana. Brokula je izvrstan izvor vlakana i vitamina C i K i sadrži pristojnu količinu proteina u usporedbi s drugim povrćem.
20. Mrkve
Mrkve su popularno korjenasto povrće. Izuzetno su hrskave i pune hranjivih tvari poput vlakana i vitamina K. Mrkve također sadrže antioksidans karoten, koji ima brojne prednosti za zdravlje.
21. Karfiol
Karfiol je vrlo svestrano povrće. Može se upotrijebiti za pripremu mnoštva zdravih jela - a i sam okus karfiola je prilično dobar.
22. Krastavac
Krastavci su jedno od najpopularnijih povrća na svijetu. Sadrže vrlo malo ugljikohidrata i kalorija a uglavnom se sastoje od vode. Međutim, oni sadrže i mali broj hranjivih tvari u malim količinama, uključujući vitamin K.
23. Češnjak
Češnjak je nevjerojatno zdrav. Sadrži bioaktivne organske sumporne spojeve koji imaju snažne biološke učinke, uključujući poboljšanu imunološku funkciju.
24. Kelj
Kelj postaje sve popularniji jer je nevjerojatno bogat vlaknima, vitaminima C i K, te brojnim drugim hranjivim tvarima. Osim kuhanja moguće ga je poslužiti i kao salatu te prilog drugim jelima.
25. Luk
Luk ima vrlo jak okus i miris i vrlo je popularan u mnogim receptima. Luk sadrži niz bioaktivnih spojeva za koje se vjeruje da imaju ljekovita svojstva.
26. Rajčica
Rajčice se obično kategoriziraju kao povrće, iako su tehnički voće. Ukusne su i pune hranjivih tvari poput kalija i vitamina C.

Ostalo zdravo povrće

Većinu povrća je vrlo zdravo svakodnevno konzumirati. Neizostavno povrće koje još trebate uvrstiti u svoju prehranu su artičoke, prokulica, kupus, celer, patlidžan, poriluk, zelena salata, gljive, rotkvice, bundeva, blitva, repa i tikvice.

Ribe i plodovi mora

Ribe i drugi plodovi mora su vrlo zdravi i hranjivi. Posebno su bogati omega-3 masnim kiselinama i jodom, dva sastojka koji manjka velikoj većini ljudi. Istraživanja pokazuju da ljudi čija se prehrana većinom sastoji od morskih plodova - osobito riba - obično žive dulje i imaju manji rizik od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, demenciju i depresiju.

27. Losos
Losos je vrsta ribe koja je nevjerojatno popularna zbog izvrsnog okusa i velike količine hranjivih tvari, uključujući proteine ​​i omega-3 masne kiseline. Sadrži i vitamin D.
28. Sardine
Sardine su male, plave ribe koje su među najhranjivijim namirnicama koje možete jesti. Imaju značajne količine većine hranjivih tvari koje vaše tijelo treba.
29. Školjke
Školjke se na sličan način svrstavaju s organskim mesom kada je u pitanju količina hranjivih tvari.
30. Škampi
Škampi su izvrsna morska namirnica iz porodice rakova (Hlapovi) jer sadrži malo masnoća i kalorija, ali su bogati proteinima. Također sadrže razne druge hranjive tvari, uključujući selen i vitamin B12.
31. Pastrva
Pastrva je još jedna vrsta ukusne slatkovodne ribe, slična lososu puna vrijednih hranjivih tvari.
32. Tuna
Tuna je vrlo popularna u zapadnim zemljama jer sadrži vrlo malo masnoće i kalorija dok je bogata proteinima. Savršena je za ljude koji trebaju dodati više proteina u prehranu, ali zadržati niske kalorije.

Žitarice

Iako su žitarice posljednjih godina na lošem glasu, neke vrste su vrlo zdrave. Samo imajte na umu da su one relativno pune ugljikohidrata, pa se ne preporučuju za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata.

33. Smeđa riža
Riža je jedna od najpopularnijih žitarica i trenutno je glavna hrana za više od polovice svjetske populacije. Smeđa riža je prilično hranjiva, s pristojnom količinom vlakana, vitamina B1 i magnezija.
34. Zob
Zob je nevjerojatno zdrava. Puna su hranjivih tvari i moćnim vlaknima zvanim beta glukani, koji pružaju brojne prednosti za vaše zdravlje.
35. Kinoa (Quinoa)
Kinoa je posljednjih godina postala nevjerojatno popularna među osobama koje drže do svog zdravlja. To je ukusno zrnje bogato hranjivim tvarima, kao što su vlakna i magnezij. Kinoa je također izvrstan izvor biljnih proteina.

Kruh

Mnogo ljudi jede bijeli kruh koji je napravljen od previše obrađenih žitarica koji je također prepun nezdravih aditiva. Za one koji pokušavaju usvojiti zdraviju prehranu, može biti iznimno teško pronaći zdrav kruh. Ipak, dostupne su neke opcije.

36. Ezekielov kruh
Ezekielov kruh je najzdraviji kruh koji možete kupiti. Napravljen je od organskih, proklijalih cjelovitih žitarica, kao i nekih mahunarki.
37. Domaći kruh s niskim udjelom ugljikohidrata
Sve u svemu, najbolji izbor za kruh može biti onaj koji možete sami napraviti. Na internetu možete pronaći recepte kako napraviti bezglutenski kruh s niskom razinom ugljikohidrata.

Mahunarke

Mahunarke su još jedna grupa hrane koja je nepravedno zapostavljena. Iako je istina da mahunarke sadrže antinutrijente, koji mogu ometati probavu i apsorpciju hranjivih tvari, ta se svojstva mogu eliminirati namakanjem i pravilnom pripremom. Stoga su mahunarke veliki biljni izvor proteina.

38. Zeleni grah
Zeleni grah su nezrele sorte običnog graha. Vrlo su popularni u zapadnim zemljama.
39. Grah
Grah je ispunjen vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Pobrinite se da ga pravilno kuhate jer neke vrste imaju toksična svojstva kada je sirov.
40. Leća
Leća je još jedna popularna mahunarka. Leće su bogate vlaknima i među najboljim izvorima biljnih proteina.

Mliječni proizvodi

Za one koji ih mogu tolerirati, mliječni proizvodi su zdrav izvor različitih važnih hranjivih tvari. Čini se da su mliječni proizvodi s punim mastima najbolji, a istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu punomasne mliječne proizvode imaju manji rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Ako mliječni proizvodi dolaze od krava koje se hrane prirodnom travom i sijenom na ispaši, to može biti još hranjivije - jer su veće količine bioaktivnih masnih kiselina kao što su linolna kiselina (CLA) i vitamin K2.

41. Sir
Sir je nevjerojatno hranjiv, jer jedan komad može dati istu količinu hranjivih tvari kao i cijela čaša (240 ml) mlijeka. Za mnoge je to i jedna od najukusnijih namirnica koju možete pojesti.
42. Punomasno mlijeko
Cjelovito mlijeko je vrlo bogato vitaminima, mineralima, kvalitetnim životinjskim proteinima i zdravim mastima. Štoviše, to je jedan od najboljih prehrambenih izvora kalcija.
43. Jogurt
Jogurt se proizvodi od mlijeka koje fermentira dodavanjem živih bakterija u njega. Ima mnoge iste učinke na zdravlje kao i mlijeko, ali jogurt s živim kulturama ima dodatnu korist od prijateljskih probiotičkih bakterija.

Masti i ulja

Mnoge masti i ulja sada se prodaju kao zdrava hrana, uključujući nekoliko izvora zasićenih masti koje su prethodno okarakterizirane kao nezdrave namirnice.

44. Maslac od krava koje se hrane travom i sijenom
Maslac od krava hranjenih travom i sijenom ima visok broj važnih hranjivih tvari, uključujući vitamin K2.
45. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje sadrži relativno velike količine MCT-a (Srednjelančani trigliceridi), može pomoći u Alzheimerovoj bolesti i pokazalo se kao dobra namirnica želite li otopiti salo oko struka.
46. Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno je od najzdravijih biljnih ulja koje možete pronaći. Sadrži mononezasićene masti (Masne kiseline) koje su zdrave za srce i vrlo je bogato antioksidansima sa snažnim zdravstvenim blagodatima.

Gomolji

Gomolji su skladišni organi nekih biljaka. Oni imaju svojstvo da sadrže niz korisnih hranjivih tvari.

47. Krumpir
Krumpir je pun kalija i sadrži pomalo gotovo sve hranjive sastojke koji su vam potrebni, uključujući vitamin C.
Također će vas držati sitim duže vremena. Jedna je studija analizirala 38 namirnica i utvrdila da je kuhani krumpir daleko najzasitniji.
48. Slatki krumpir
Slatki krumpir spada među najukusnije namirnice koje možete jesti. Sadrže antioksidanse i razne druge zdrave hranjive tvari.

49. Jabučni ocat

Jabučni ocat je nevjerojatno popularan u stručnoj zdravstvenoj zajednici koja promiče zdravu prehranu. Istraživanja pokazuju da može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i prilikom mršavljenja te gubitka težine. Sjajno je koristiti jabučni ocat kao preljev za salatu ili dodati ga za bolji okus drugim jelima.

50. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži puno magnezija i služi kao jedan od najmoćnijih izvora antioksidansa na planeti.

ZAKLJUČAK

Bilo da želite promijeniti kompletno svoju prehranu ili jednostavno promijeniti svoje uobičajene obroke, lako je dodati neke od ovih namirnica u svoju rutinu. Mnoge od gornjih namirnica ne samo da su izvrstan obrok nego su i prepune vitamina i antioksidansa. Neki od njih čak mogu pomoći pri mršavljenju.

Ako obično ne volite izazivati svoje nepce, ne bojte se pokušati nešto novo. Isprobajte.
Blog post

Bol u vratu i leđima je među najčešćim razlozima odlaska liječniku. U ovoj raspravi će biti riječi o boli u stražnjem dijelu vrata (a ne i prednjem dijelu) te u nju nije uključena većina teških ozljeda (npr. prijelomi, dislokacije, subluksacije).

Blog post

Moždani udar može biti ishemični ili hemoragični. Prilikom ishemičnog udara prekinuta je opskrba dijela mozga krvlju, jer je došlo do začepljenja krvne žile bilo ateromom ili krvnim ugruškom. Pri hemoragičnom udaru krvna žila se rasprsne sprječavajući normalni protok i omogućujući krvi da iziđe izvan žile u područje mozga i uništi ga .

Blog post

Najsigurniji način početka vježbanja je izvođenje vježbi dok se ne pojavi bol ili osjećaj težine u rukama ili nogama. Ako su mišići bolni nakon par minuta, onda prvo vježbanje ne smije trajati duže od par minuta. Kako se kondicija povećava, osoba je sposobnija duže vježbati bez mišićne boli. Kad je osoba sposobna vježbati neprekidno 10 minuta, vježbanje je potrebno provoditi svaki drugi dan, postupno povećavajući do 30 minuta kontinuiranog vježbanja. Pravila koja kazuju koliko dugo i često, koliko intenzivno treba vježbati i kako izbjeći ozljede, su ista za sve vježbe i za sve sportove.

Blog post

Cilj rehabilitacije je da olakša oporavak od gubitka funkcije. Gubitak može biti uzrokovan prijelomom, amputacijom, moždanim udarom ili drugim neurološkim poremećajem, artritisom, srčanim poremećajem ili dugotrajnim gubitkom kondicije (npr. nakon nekih bolesti i operacija). Rehabilitacija može obuhvaćati fizikalnu, radnu i govornu terapiju, psihološko savjetovanje i usluge socijalnih službi. Kod nekih bolesnika cilj je potpuni oporavak s uspostavom potpune, neograničene funkcije; kod drugih se radi o oporavku sposobnosti izvođenja što više aktivnosti iz svakodnevnog života. Rezultati rehabilitacije ovise o prirodi oštećenja i bolesnikovoj motivaciji. Kod starijih bolesnika i u bolesnika koji nemaju mišićne snage ili motivacije napredak može biti spor.