Radijus: Isključi
Radijus:
km Odredite radijus od vaše lokacije
Pretraga

Faktori rizika za visoki krvni tlak

Faktori rizika za visoki krvni tlak
Preporučeno
Visoki krvni tlak. Upoznavanje s uzrocima rizika od visokog krvnog tlaka ključno je za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Faktori rizika uključuju opće zdravstveno stanje, način života i obiteljsku anamnezu koji mogu povećati rizik od visokog krvnog tlaka. Iako se vaše godine i obiteljska povijest ne mogu kontrolirati, postoje koraci koje treba poduzeti za promjenu faktora koji se mogu kontrolirati.

Evo tri faktora rizika visokog krvnog tlaka:

Uvjeti

Prehipertenzija
Prehipertenzija je krvni tlak koji je nešto viši od normalnog. Povećava rizik da ćete u budućnosti razviti kronični ili dugotrajni visoki krvni tlak.

Dijabetes
Vaše tijelo treba glukozu (šećer) za energiju. Inzulin je hormon stvoren u gušterači koji pomaže premještati glukozu iz hrane koju jedete u stanice vašeg tijela. Ako imate dijabetes, vaše tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, ne može koristiti vlastiti inzulin onako kako bi trebao, ili oboje. To će povećati šećer u krvi.

 zdravo starenje,   umirovljenički dom,   starački dom,   Domovi za starije,   dom za starije,   visoki krvni tlak,   povišeni krvni tlak,

Redovito mjerite krvni tlak

Ponašanja

Nezdrava prehrana
Prehrana s visokim udjelom natrija i niskim udjelom kalija dovodi vas u rizik od visokog krvnog tlaka. Konzumiranje previše natrija, koji prevladava u kuhinjskoj soli, povećava krvni tlak. Većina natrija koju jedemo dolazi iz prerađene i restoranske hrane. Također, nedostatak kalija može povećati krvni tlak. Kalij se nalazi u banani, krumpiru, grahu i jogurtu.

Tjelesna neaktivnost i pretilost
Pretilost je povezana s višom razinom lošeg kolesterola i triglicerida i nižim razinama dobrog kolesterola. Pretilost može dovesti i do srčanih bolesti i dijabetesa.

Previše alkohola
Žene ne bi trebale piti više od 1 pića dnevno, a muškarci ne više od 2 pića dnevno.

Upotreba duhana
Pušenje cigareta može oštetiti srce i krvne žile. Također, nikotin podiže krvni tlak, a ugljični monoksid smanjuje količinu kisika koju vaša krv može prenositi.

Obiteljska povijest i ostale karakteristike

Genetika i obiteljska povijest
Genetski čimbenici vjerojatno igraju određenu ulogu u visokom krvnom tlaku, srčanim bolestima i drugim povezanim stanjima. No, također je vjerojatno da ljudi s obiteljskom sklonošću visokom krvnom tlaku dijele zajedničko okruženje i druge potencijalne čimbenike koji povećavaju rizik. Rizik od visokog krvnog tlaka može se još više povećati kada se nasljednost kombinira s nezdravim načinom života, poput pušenja cigareta i nezdrave prehrane.

Spol
Žene i muškarci u jednakoj mjeri u nekom trenutku tijekom života mogu razviti povišeni krvni tlak.

Dob
Budući da vam se krvni tlak povećava sa starenjem, rizik od visokog krvnog tlaka raste s godinama. Oko 9 od 10 osoba (razvijene zapadne zemlje) će tijekom svog života razviti visoki krvni tlak.

O NetBIT

Vrh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa

Lijep pozdrav, imate li pitanje?