Pomozite! Koja vrsta njege treba mom roditelju?

Koja vrsta skrbi bi mogla biti najbolja za potrebe vašeg roditelja? Kada je vrijeme za dodatnu pomoć?


Vaganje vaših mogućnosti za njegu starih roditelja važan je dio slagalice "kvaliteta života". Evo nekoliko uvida u to koja vrsta skrbi bi mogla biti najbolja za potrebe vašeg roditelja.

Kada je vrijeme za dodatnu pomoć?

Tvom roditelju koji ostari može biti teško priznati da mu treba pomoć (može biti i tebi, čak i ako znaš da je to potrebno). Ipak, uz toliko različitih vrsta skrbi, mama ili tata mogu dobiti pomoć koja joj je potrebna bez da žrtvuju neovisnost. Čak i ako je došlo vrijeme za cjelodnevnu njegu pomoćnika ili liječnika, vi i vaš roditelj možete se osjećati spremnije kada shvatite koje su vam mogućnosti i što bi moglo biti najbolje za dobrobit vašeg roditelja.

Želimo da naši roditelji ostanu sigurni i zdravi, a da pritom ne žrtvuju neovisnost. Ali, ako vaša mama ima problema s kretanjem oko kuće, je li sigurno da ona tamo ostane sama? Što ako simptomi demencije vašeg oca napreduju do točke ekstremne zaboravljivosti i neprihvatljivog ponašanja? Možda je vrijeme da roditelja prebacite u dom za pružanje pomoći ili dom za starije sa intenzivnijom njegom kako bi bio na sigurnom. Zamolili smo stručnjaka Sharon Roth Maguire, MS, RN, GNP-BC, i glavnog kliničkog službenika za kvalitetu, tvrtke BrightStar Care®, pružatelja kućne njege, za razgovor o različitim vrstama njege starijih osoba za one koji nisu sigurni koja je najbolja opcija za njihove roditelje.

Razine pružanja kućne njege

Pružanje kućne njege široka je kategorija koja obuhvaća mnoge vrste kućne zdravstvene zaštite, kao što su:

Domaćice/društvo
Domaćice ili prijatelji mogu pomoći roditelju u stvarima kao što su odlaganje namirnica, čišćenje poda i pravljenje kreveta, ali neće pružiti medicinsku njegu. Ova vrsta pružanja skrbi može pomoći roditelju oko manjih zadataka u/oko kuće ako imaju problema sa izdržljivošću ili pokretljivošću.

Njega u kući sa skraćenim radnim vremenom
Pomoćnici sa skraćenim radnim vremenom dolaze nekoliko puta tjedno u kuću roditelja kako bi mu pomogli u zadacima, poput jela, njege. Roditelji koji ne trebaju cjelodnevnu njegu, ali mogu imati koristi od dodatnih ruku kroz tjedan, možda bi željeli pomoć s nepunim radnim vremenom. Pomoćnici sa skraćenim radnim vremenom ne izvršavaju medicinske zadatke, poput davanja lijekova ili davanja injekcija.

Njega u kući na puno radno vrijeme
Suprotno tome, pomoćnici sa punim radnim vremenom dostupni su u roditeljskom domu veći dio dana i tjedna. Maguire kaže, "njegovatelj može biti u kući od ponedjeljka do petka, od 8 do 17 sati, dok uzdržavatelj obitelji radi", na primjer. Ako vaš roditelj i dalje živi kod vas, pomoćnik koji radi puno radno vrijeme može mu pomoći popuniti praznine kad ste u uredu. Kao što su pomoćnici sa skraćenim radnim vremenom, pomoćnici sa punim radnim vremenom uglavnom pomažu u fizičkim aktivnostima, poput kuhanja, čišćenja i njege, bez pružanja medicinskih usluga.

Njega u kući koji živi s roditeljem
Ova vrsta skrbi je obično za roditelje koji žive samostalno i trebaju cjelodnevnu osobnu njegu pomoćnika, poput roditelja s tjelesnim invaliditetom, poput cerebralne paralize ili mentalnog oštećenja, te Alzheimerove bolesti. Pomoćnici koji žive s potrebitim roditeljem pomažu u sličnim zadacima kao pomoćnici sa skraćenim i redovitim radnim vremenom, uključujući kuhanje obroka, prijevoz pacijenata do liječničkih ordinacija i pomaganje pacijentima da se kreću po kući bez ozljeđivanja. Ova vrsta njege posebno je korisna kada roditelj živi sam ili je sam veći dio dana, ali ne treba mu svakodnevna medicinska njega. No, Maguire ističe da "postoje posebni propisi koji se odnose na ovu vrstu skrbi koji se moraju pridržavati kako bi plaćeni njegovatelj imao dovoljno vremena za odmor, slobodno vrijeme i san, kao i vlastiti prostor za spavanje."

Patronažne sestre
Za razliku od pomoćnika, patronažne sestre mogu pružiti medicinsku njegu vašem roditelju. Obično su to registrirane medicinske sestre (RN), licencirane praktične medicinske sestre (LPN) ili licencirane profesionalne medicinske sestre (LVN) koje mogu davati lijekove, provjeravati vitalne znakove, previjati rane i pružati druge medicinske usluge koje naruči liječnik vašeg roditelja.

Kad je vrijeme za njegu u kući?

Recimo da vaš roditelj nije sposoban stajati dovoljno dugo kod pranja posuđa. Ili je vaš otac postao zaboravljiv do te mjere da potencijalno stvara opasnost za sebe tako što je ostavio da peć bude na previsokoj temperaturi ili zaboravio isključiti pećnicu. Ili je možda vašoj mami teško samu sebe motivirati da vježba ili sudjeluje u društvenim aktivnostima. Njega u kući može biti dobra opcija za roditelje koji se ne žele preseliti u ustanovu za njegu, poput doma za starije osobe ili životnog kompleksa za pomoć i žele zadržati osjećaj neovisnosti, no ipak će im trebati dodatna pomoć s fizičkim ili socijalnim aktivnostima.

Ako je vaš roditelj dovoljno dobrog zdravlja da može ostati u svom domu i dobiti pomoć njegovatelja, pružanje pomoći u kući može biti najbolji izbor. Njegovi kućni pomoćnici mogu obavljati različite zadatke koji se kreću od održavanja domaćinstva i prijevoza do zadataka osobne njege, kao što su njegovanje i kupanje. Ne propustite ovaj način kako kuću svojeg roditelja učiniti sigurnijom .

Što životne ustanove mogu pružiti  mom starijem roditelju?

S druge strane, stambeni objekti za pomoć i njegu mogu pomoći vašem roditelju da zadrži određenu neovisnost, a istovremeno ima brzi pristup pomoći ako je potrebno. Maguire dodaje da se ovi objekti "uvelike razlikuju u vrsti usluga koje pružaju i od države do države u onome što im je dopušteno pružiti." Na primjer, neke životne ustanove mogu pružiti radnu ili fizikalnu terapiju, kao i davati lijekove, poput doma za starije osobe. Međutim, ovisno o propisima, u nekim ustanovama nije dopušteno pružiti nikakav medicinski tretman ili terapije, pa mogu imati medicinske sestre koje obavljaju te zadatke. Također mogu ponuditi aktivnosti u zajednici, poput obroka i večeri igara, za socijalnu i emocionalnu podršku korisnicima. Evo nekoliko načina pomoći starijim osobama da prijeđu na život potpomognutog života .

Kada je doma za starije osobe opcija?

Domovi za starije osobe mogu pružiti i kratkoročnu i dugoročnu skrb. Ako je vaš roditelj hospitaliziran, on bi mogao ući u ovu vrstu ustanove na kratko vrijeme nakon puštanja iz bolnice kako bi mogao imati dodatnu pomoć medicinskog osoblja, uključujući fizikalnu terapiju. Dugotrajna skrb u jednom od ovih objekata može biti opcija ako će vašem roditelju trebati svakodnevna i dugotrajna medicinska njega pod nadzorom educiranog osoblja. Je li vašoj mami teško brinuti se za svoje zdravlje, poput praćenja rasporeda lijekova ili kupanja? Je li tvom ocu teško kretati se svojim stanom bez naleta na stvari i bez padova? Kada vaš roditelj dođe do točke da mu je potreban nadzor radi održavanja njegovog zdravlja i sigurnosti, možda je vrijeme da razgovarate sa svojim liječničkim timom o domu za starije osobe.

Što je hospicij i kada će mojem roditelju trebati?

Hospicijska skrb pruža se onima koji su smrtno bolesni i korisno je da stariji roditelj ima što ugodnije iskustvo u svom domu okružen onima koje voli. Pacijenti mogu dobiti kompletnu skrb, od ublažavanja boli do duhovnog vodstva u hospicijskoj skrbi. Maguire kaže da roditelji s Medicareom mogu imati pokriće za bolničku skrb ako im medicinski tim pruži prognozu za šest mjeseci ili kraće. Ova vrsta skrbi „usmjerena je na udobnost, ublažavanje simptoma i emocionalnu podršku pojedincu i njegovoj obitelji koju pruža multidisciplinarni tim bilo u kući bolesnika, bilo u određenoj bolničkoj ustanovi kada bolesnik ispunjava određene uvjete“, objašnjava Maguire , ali obično neće uključivati ​​cjelodnevnu njegu osim ako to ne zahtijevaju simptomi bolesnika.
Blog post

Bol u vratu i leđima je među najčešćim razlozima odlaska liječniku. U ovoj raspravi će biti riječi o boli u stražnjem dijelu vrata (a ne i prednjem dijelu) te u nju nije uključena većina teških ozljeda (npr. prijelomi, dislokacije, subluksacije).

Blog post

Moždani udar može biti ishemični ili hemoragični. Prilikom ishemičnog udara prekinuta je opskrba dijela mozga krvlju, jer je došlo do začepljenja krvne žile bilo ateromom ili krvnim ugruškom. Pri hemoragičnom udaru krvna žila se rasprsne sprječavajući normalni protok i omogućujući krvi da iziđe izvan žile u područje mozga i uništi ga .

Blog post

Najsigurniji način početka vježbanja je izvođenje vježbi dok se ne pojavi bol ili osjećaj težine u rukama ili nogama. Ako su mišići bolni nakon par minuta, onda prvo vježbanje ne smije trajati duže od par minuta. Kako se kondicija povećava, osoba je sposobnija duže vježbati bez mišićne boli. Kad je osoba sposobna vježbati neprekidno 10 minuta, vježbanje je potrebno provoditi svaki drugi dan, postupno povećavajući do 30 minuta kontinuiranog vježbanja. Pravila koja kazuju koliko dugo i često, koliko intenzivno treba vježbati i kako izbjeći ozljede, su ista za sve vježbe i za sve sportove.

Blog post

Cilj rehabilitacije je da olakša oporavak od gubitka funkcije. Gubitak može biti uzrokovan prijelomom, amputacijom, moždanim udarom ili drugim neurološkim poremećajem, artritisom, srčanim poremećajem ili dugotrajnim gubitkom kondicije (npr. nakon nekih bolesti i operacija). Rehabilitacija može obuhvaćati fizikalnu, radnu i govornu terapiju, psihološko savjetovanje i usluge socijalnih službi. Kod nekih bolesnika cilj je potpuni oporavak s uspostavom potpune, neograničene funkcije; kod drugih se radi o oporavku sposobnosti izvođenja što više aktivnosti iz svakodnevnog života. Rezultati rehabilitacije ovise o prirodi oštećenja i bolesnikovoj motivaciji. Kod starijih bolesnika i u bolesnika koji nemaju mišićne snage ili motivacije napredak može biti spor.