Znakovi da je starijima potrebna pomoć

Prihvaćanje činjenice o potrebi za pomoć druge osobe i prihvaćanje pomoći nije laka odluka za osobe starije životne dobi.


Znakovi da je starijima potrebna pomoć

Prihvaćanje činjenice o potrebi za pomoć druge osobe i prihvaćanje pomoći nije laka odluka za osobe starije životne dobi.
Odgovornost često spada na članove obitelji da prepoznaju znakove kako je starijoj osobi potrebna pomoć i podrška pri ispunjavanju svakodnevnih zadaća življenja.
Kako ćete znati je li vrijeme za njegu u kući ili smještaj u dom za starije? U nastavku pročitajte koji su znakovi za uzbunu.

FIZIČKE I PSIHIČKE PROMJENE

- Poteškoće u praćenju vremena
- Spavanje tijekom većine dana
- Loša prehrana ili gubitak težine
- Gubitak interesa za hobije i aktivnosti
- Promjene raspoloženja ili ekstremne promjene raspoloženja
- Teško ustajanje iz sjedećeg ili ležećeg položaja
- Poteškoće kod hodanja, održavanju ravnoteže i slabija pokretljivost
- Neobjašnjive modrice ili ozljede
- Znakovi trošenja na zidovima, zaglavlju vrata, namještaju i drugim predmetima koje osoba koristi za pomoć pri hodu po kući
- Nesigurnost i zbrka pri obavljanju nekad poznatih zadataka
- Zaboravljivost, uključujući zaboravljanje uzimanja lijekova ili uzimanje netočnih doza lijekova
- Izostanak sa važnih obiteljskih ili društvenih događanja
- Učestale loše prosudbe (npr. prijevare ili prodaje i davanje stvari, prodaja zemljišta, davanje novca)

PROMJENE U OSOBNOJ HIGIJENI

- Neugodan miris tijela
- Rijetko tuširanje ili kupanje
- Jaki miris urina u kući ili na odjeći
- Značajno smanjenje osobne njege (npr. neuredna kosa, dugački nokti, nedostatak oralne higijene, prljava odjeća)

ZANEMARIVANJE ODGOVORNOSTI U KUĆANSTVU

- Malo ili nijedna svježa namirnica u hladnjaku
- Prljava kuća i / ili zapuštenost kuće
- Prljavo rublje u većim nakupinama
- Mrlje ili vlažne mrlje na namještaju ili tepihu
- Hrana koja nije pojedena ali nije ni bačena
- Nakupljena neotvorene pošta ili prepun poštanski pretinac
- Obavijesti o kašnjenu s plaćanjima, neplaćeni računi, propušteni pozivi i obavjesti inkasatora
- Isključene usluge zbog propuštenih plaćanja računa
- Neobjašnjena udubljenja i ogrebotine na automobilu

Ako su ti znakovi prisutni, to ne znači nužno 24 satnu skrb ili smještaj u dom za starije osobe. Međutim, ovi znakovi upućuju na to da je potrebna svakodnevna pomoć uz pojačani nadzor i učestalo obilaženje.
Blog post

Bol u vratu i leđima je među najčešćim razlozima odlaska liječniku. U ovoj raspravi će biti riječi o boli u stražnjem dijelu vrata (a ne i prednjem dijelu) te u nju nije uključena većina teških ozljeda (npr. prijelomi, dislokacije, subluksacije).

Blog post

Moždani udar može biti ishemični ili hemoragični. Prilikom ishemičnog udara prekinuta je opskrba dijela mozga krvlju, jer je došlo do začepljenja krvne žile bilo ateromom ili krvnim ugruškom. Pri hemoragičnom udaru krvna žila se rasprsne sprječavajući normalni protok i omogućujući krvi da iziđe izvan žile u područje mozga i uništi ga .

Blog post

Najsigurniji način početka vježbanja je izvođenje vježbi dok se ne pojavi bol ili osjećaj težine u rukama ili nogama. Ako su mišići bolni nakon par minuta, onda prvo vježbanje ne smije trajati duže od par minuta. Kako se kondicija povećava, osoba je sposobnija duže vježbati bez mišićne boli. Kad je osoba sposobna vježbati neprekidno 10 minuta, vježbanje je potrebno provoditi svaki drugi dan, postupno povećavajući do 30 minuta kontinuiranog vježbanja. Pravila koja kazuju koliko dugo i često, koliko intenzivno treba vježbati i kako izbjeći ozljede, su ista za sve vježbe i za sve sportove.

Blog post

Cilj rehabilitacije je da olakša oporavak od gubitka funkcije. Gubitak može biti uzrokovan prijelomom, amputacijom, moždanim udarom ili drugim neurološkim poremećajem, artritisom, srčanim poremećajem ili dugotrajnim gubitkom kondicije (npr. nakon nekih bolesti i operacija). Rehabilitacija može obuhvaćati fizikalnu, radnu i govornu terapiju, psihološko savjetovanje i usluge socijalnih službi. Kod nekih bolesnika cilj je potpuni oporavak s uspostavom potpune, neograničene funkcije; kod drugih se radi o oporavku sposobnosti izvođenja što više aktivnosti iz svakodnevnog života. Rezultati rehabilitacije ovise o prirodi oštećenja i bolesnikovoj motivaciji. Kod starijih bolesnika i u bolesnika koji nemaju mišićne snage ili motivacije napredak može biti spor.